Motiv očesa in poetika pogleda v poeziji Ivana Minattija, Jožeta Udoviča in Gregorja Strniše - Žižek, Andreja (Jezik in slovstvo, 2001)
Predmet razprave je sopostavitev treh zbirk treh pesnikov sodobne povojne lirike, ki jih raziskujemo v enem segmentu, to je motivu očesa in poetiki pogleda. Motiv očesa je pri mnogih sodobnih pesnikih nespregledljivo prisoten in zelo različno realiziran. Za interpretacijo smo izmed pesniških zbirk, ki imajo motiv očesa nakazan že v naslovu, smo izbrali zbirko Gregorja Strniše OKo iz leta 1974, pesniško zbirko Oko in senca iz leta 1982 Jožeta Udoviča in pesniški cikel Oko sonca Ivana Minattija, ki je bil objavljen v antologiji Prisluškujem tišini v sebi leta 1984. V poeziji obravnavanih avtorjev se motiv očesa pojavlja v različnem obsegu in obliki; pri vseh treh v kontinuiranem loku, ki doseže svoj zenit v tistih zbirkah, ki nosijo oko v naslovu.
Keywords: Minatti, Ivan, 1924-; Udovič, Jože, 1912-1986; Strniša, Gregor, 1930-1987; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; motivika; pogled; oči; literarne študije