K inkluzivni obravnavi otrok s posebnimi potrebami - Kolenc, Janez (Šolsko polje, 2007)
Inkluzivni koncept obravnave otrok s posebnimi potrebami temelji na sprejemanju in razumevanju različnosti ter preprečevanju socialne izključenosti (ekskluzije) zaradi ali na podlagi primanjkljajev, ovir oziroma motenj. Integracijo otrok s posebnimi potrebami je mogoče razumeti z dveh vidikov, z izobraževalnega in z vzgojnega. Z drugimi besedami, integracija otrok s posebnimi potrebami se po eni strani nanaša na spodbujanje njihovih razvojnih in učnih zmožnosti v družbi sovrstnikov, po drugi pa na samodejavnost posameznega otroka in na njegovo vpetost v socialne odnose. V tem prispevku avtorja predstavita nekatere rezultate raziskave s katero ugotavljata, kako so šole in vrtci pripravili učence in otroke na vključevanjeotrok s posebnimi potrebami. Zanimalo nas je, ali skupine sovrstnikov z višjo stopnjo socialne integracije tudi boljše sprejemajo otrokes posebnimi potrebami v svoje okolje, ali to uspešnejše uresničujejo skupine, ki izkazujejo nižjo stopnjo socialne integracije? Na osnovi sociometrične analize, ki smo jo opravili na manjšem vzorcu otrok s posebnimi potrebami, smo razkrili tri modele, ki v živijo v praksi naših šol in vrtcev. Prvi model je pasivni ali separatni, drugi je aktivni oziroma inkluzivni, in tretji je zdravorazumski ali asimilacijski.
Keywords: inkluzija; integracija; otroci s posebnimi potrebami; sociometrija; vzgoja in izobraževanje