Primerjava prednosti in slabosti volilnih sistemov - Ribičič, Ciril (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2013)
Avtor primerja tri volilne sisteme med seboj in z obstoječim volilnim sistemom. Dobre in slabe strani dvokrožnega večinskega sistema, proporcionalnega sistema s prednostnim glasom in kombiniranega sistema dveh glasov so obravnavane tudi glede na trenutno politično in ekonomsko krizo v Sloveniji. Večinski sistem po eni strani zagotavlja večjo stabilnost izvršilne oblasti vendar ne zagotavlja legitimnosti. Zato je neprimeren z vidika kriznih razmer, v katerih potrebuje vlada trdno legitimnost in zato, ker prispeva k poglabljanju polarizacije politike na dva bloka. Na drugi strani ni primeren niti proporcionalni volilni sistem zaradi premalo izrazite personalizacije in nezaupanja v politične stranke. Zato avtor preferira uvedbo kombiniranega volilnega sistema dveh glasov, ki gradi na prednostih večinskega in proporcionalnega.
Keywords: election; volitve; volilni sistemi