Literatura je mrtva, dolgo naj živi literatura - Spiridon, Monica (Primerjalna književnost, 2007)
Razprava se dotika problema današnjega literarnega diskurza, ki skuša v pretendiranju na znanstvenost svoj besednjak približati "trdim" znanstvenim disciplinam, medtem ko se te - obratno - z "estetskim obratom" približujejo "mehkim", domišljijskim področjem umetnosti. Z opozarjanjem na slepo ulico, v katero zlahka zaide takšno nerazločevanje, se zavzema za nezvedljivo - neobhodno in plodno - specifičnost različnih diskurzov.
Keywords: literarna veda; literary science; literary theory; literarna teorija; literatura; literature