Usmerjenost k učeči se organizaciji - Komidar, Ksenija (Revija za ekonomske in poslovne vede, 2020)
Da bi lahko organizacije preživele v sodobnem nestabilnem okolju, ostale konkurenčne ter imele usposobljen in visoko motiviran kader za delo, je mogoče le z nenehnim učenjem. Kot najvišjo stopnjo razvoja menedžerskih perspektiv sodobnega poslovnega okolja mnogi avtorji razumejo učečo se organizacijo, katere moč je v njeni sposobnosti, da prepozna, uporablja, širi in razvija razpoložljivo znanje. Z razvojem učečih se organizacij so se pojavile tudi potrebe strokovnjakov po verodostojnem merilnem instrumentu, ki bi omogočal prepoznavanje učečih se organizacij. Ob več priložnostih in v različnih okoliščinah je bilo tudi v slovenskem prostoru razvitih in preizkušenih nekaj instrumentov, za analizo pa smo izbrali vprašalnik Možine o usmerjenosti k učeči se organizaciji. S pilotno raziskavo smo izračunali njegovo zanesljivost, hkrati pa smo vprašalnik podrobno analizirali in ga primerjali. Vprašalnik se uporablja od leta 2002, ima odlično zanesljivost, zato ga je smiselno ohraniti, vendar pa na podlagi analize ugotavljamo, da bi ga lahko premišljeno izboljšali
Keywords: analiza; analysis; learning organization; questionnaire; učeča se organizacija; vprašalniki