Radiofarmaki v teranostiki - Kolenc, Petra (Farmacevtski vestnik, 2024)
Radiofarmaki so radioaktivna zdravila, ki jih glede na namen uporabe oz. tip sevanja delimo na radiodiagnostike, ki jih uporabljamo pri opredeljevanju bolezni, in radioterapevtike, za uporabo v procesu zdravljenja. Izraz teranostika izhaja iz združitve besed »terapija« in »diagnostika«. Na področju nuklearne medicine koncept teranostike implementiramo s povezovanjem slikovne diagnostike in ciljanega radionuklidnega zdravljenja. V prispevku se bomo seznanili s primeri povečane izraženosti molekularnih tarč na tumorskih celicah in radiofarmaki, ki se selektivno vežejo nanje. Kot primere predstavljamo uveljavljene teranostične pare radiofarmakov, ki jih uporabljamo pri obravnavi bolnikov z raki, ki imajo na površini celic izražene somatostatinske receptorje ali prostatični specifični membranski antigen. Pogledali si bomo primer translacijske raziskave razvoja potencialnih radiofarmakov, ki se selektivno vežejo na holecistokinin-2/gastrinski receptor. V zadnjem delu se bomo seznanili še s primerom z aktualnega področja, kjer je tarča za eventualno vezavo radiofarmaka, prisotna v tumorskem mikrookolju in ne na sami rakavi celici, tj. fibroblaste aktivirajoči protein.
Keywords: ciljano radionuklidno zdravljenje; nuclear medicine; Nuklearna medicina; radioactivity; radioaktivnost; Radiofarmacija; radiofarmaki; radiopharmaceuticals; targeted radionuclide therapy; teranostika; theranostic