Koencim Q10 kot prehransko dopolnilo in zdravilo - Žmitek, Janko (Farmacevtski vestnik, 2009)
Koencim Q10 (CoQ10) ima nenadomestljivo vlogo prenašalca elektronov med kompleksi mitohondrijske dihalne verige ter aktivnega nosilca protonov prek notranje mitohondrijske membrane, s oeimer sodeluje v procesu nastajanja gradienta protonov in sinteze ATP. CoQ10 je hkrati tudi edini endogeni maščobotopni antioksidant v telesu. Del ga zaužijemo tudi s hrano. Njegova biološka vloga temelji na redoks ravnotežju med (oksidirano) ubikinonsko in (reducirano) ubikinolno obliko, med katerima neprestano prehaja. Redoks stanje zaužitega CoQ10 (ubikinon / ubikinol) ne vpliva na njegovo funkcijo v telesu. Študije kažejo, da se koncentracije celokupnega CoQ10 v najaktivnejših telesnih organih s staranjem zmanjšujejo, raziskovalci pa so pokazali tudi pozitiven prispevek dodajanja CoQ10 pri razliČenih zdravstvenih stanjih. Ker se zaradi svojih fizikalnih lastnosti tako ubikinon kot ubikinol zelo slabo absorbirata iz prebavnega trakta, je potrebno posebno pozornost posvečati biodostopnosti proizvodov. Prvi veoeji korak za povečevanje biodostopnosti CoQ10 predstavlja razvoj oljnih suspenzij (mehkih kapsul) z ubikinonom in kasneje ubikinolom, nadaljnjega pa razvoj vodotopnih oblik CoQ10. Predstavljen je tudi pregled izdelkov s CoQ10 na slovenskem tržišču.
Keywords: biodostopnost; koencim Q10; ubikinon