Dokazi o uporabi ortoz za bolnike po možganski kapi in njihova oskrba v Sloveniji - Goljar, Nika (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
V rehabilitaciji bolnikov po možganski kapi za zmanjšanje motoričnih disfunkcij spodnjega uda pogosto uporabljamo ortoze, najpogosteje ortoze za gleženj (OG) in ortoze za gleženj in stopalo (OGS), ki omogočajo večjo stabilnost gležnja in stopala med prenosom teže na okvarjeni spodnji ud in olajšajo fazo zamaha. Dokazano je, da imajo OG/OGS pri bolnikih po možganski kapi ugoden učinek na funkcijo hoje (hitrost), nepravilnosti hoje (dolžina koraka) in ravnotežje (porazdelitev teže v stoječem položaju). Veljavne smernice za rehabilitacijo bolnikov po možganski kapi zato priporočajo, da bolnikom nameščamo OGS za stabilizacijo skočnega sklepa in stopala, pomoč pri učinkovitosti, nadzoru in varnosti hoje. V prispevku so predstavljene OG in OGS, ki so na voljo na slovenskem trgu. Navedenih je tudi nekaj naših ugotovitev v zvezi z učinki nameščanja OG/OGS.
Keywords: ankle orthosis; ankle-foot orthosis; evidence based rehabilitation; možganska kap; Orthotic Devices; ortoze za gleženj; ortoze za gleženj in stopalo; rehabilitation; Slovenia; Slovenija; Stroke; z dokazi podprta rehabilitacija