"Sheep are your mother" - Mlekuž, Dimitrij (Documenta Praehistorica, 2007)
V članku raziskujem odnose med ljudmi in živalmi skozi materialno kulturo, preko štirinogih posod, imenovanih tudi ritoni. Ritoni niso le umetniške upodobitve nečesa ali nekaki kultni pripomočki, temveč utelešajo močno delovanje. Njihovo delovanje raziskujem v kontekstu politike odnosov med ljudmi in živalmi v neolitiku vzhodnega Jadrana.
Keywords: vzhodni Jadran; arheološke najdbe; neolitik; materialna kultura; prazgodovinska umetnost; oblikovanje; motivi; živali; simboli; symbol