Teoretična zasnova vzgojno-izobraževalnih programov za kulturno prikrajšane nadarjene otroke - Ferbežer, Ivan (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1995)
Populacija kulturno prikrajšanih nadarjenih otrok je vse številnejša. Odnos učiteljev, učni programi, ki so danes pretežno etnično diskriminativni, bi morali biti multikulturni, multilingvistični in razvijati specifične vrline invrste nadarjenosti. Učni programi bi morali biti odprti v okolje, vključevati mentorje, izkušenjsko učenje izven razreda, izrabo lokalnih kadrov, povezati marginalne kreativne talente s potrebami prevladujoče kulture, usmerjati nižje psihične procese (psihomotoriko, senzoriko) v višji kognitivni in kreativni razvoj. Učni programi bi morali izhajati iz prednostnih področij kulturno prikrajšanih nadarjenih otrok (glasba, ples, oblikovanje). Programi bi morali biti kompatibilni z učnimi stili kulturno prikrajšanega okolja.
Keywords: vzgoja; education; izobraževanje; nadarjenost; učenci; kulturna prikrajšanost; učni programi; socialna izključenost