The influence of thermoplastic elastomers on morphological and mechanical properties of PP/talc composites - Denac, Matjaž (Acta chimica slovenica, 1999)
Novejše raziskave so pokazale, da lahko z modifikacijo polimerne matrike s polnilom in elastomerno fazo znatno vplivamo na mehanske lastnosti nastalega kompozita. V raziskavah smo uporabili izotaktični PP ter ga modificirali z neobdelanim oz. obdelanim talkom in SEBS oz. SEBS-gMA. Vzorce smo pripravili preko taline v Brabenderjevem gnetilniku in s stiskanjem v plošče na laboratorijski stiskalnici. Karakterizirali smo jih z merjenjem mehanskih lastnosti (Youngov modul, meja plastičnosti, zarezna udarna žilavost) in z opredelitvijo morfologije. Preučevali smo binarne sisteme PP/talk in PP/elastomer z vsebnostjo talka do 16 vol.% in do 10 vol.% elastomera, kakor tudi ternarne kompozite PP/talk/elastomer z 12 vol.% talka. Mejo plastičnosti ternarnih kompozitov smo določili še s polempiričnimi enačbami. Ugotovili smo, da uporaba obdelanih modifikatorjev (talka oz. elastomera) izboljša adhezijo z matriko, kar odseva na mehanskih lastnostih kot boljši prenos napetosti.
Keywords: elastomeri; karakterizacija; kompoziti; mehanske lastnosti; morfologija; organska kemija; polimeri; termoplasti