The transition of Croatian and Slovenian economic elites into the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes - Iveljić, Iskra (Studia Historica Slovenica, 2020)
V članku je obravnavan prehod hrvaških in slovenskih ekonomskih elit v novo jugoslovansko državo po letu 1918. Po obširni predstavitvi širšega ekonomskega in socialnega konteksta ter momentov sprememb z novo državo avtorja analizirata značilnosti prehoda v novo skupnost na širokem vzorcu uspešnih podjetnikov iz obeh dežel. Kriterij izbora primerov je bilo premoženje, poslovna uspešnost, družbena pozicioniranost in ugled. Primerjava pokaže, da prehod ni bistveno spremenil ekonomskega in socialnega položaja ekonomskih elit v novem jugoslovanskem okolju. Izjema so bili pripadniki plemstva, katerih ekonomski in socialni položaj se je spremenil zaradi agrarne reforme, padanja kmetijskih cen in politične neprimernosti. V slovenskem okolju je bilo nacionalno vprašanje bolj aktualno kot na Hrvaškem. To je prineslo nekaj več tveganja za delno razlastitev pripadnikov ekonomskih elit, ki so jih prištevali v nemški kulturni krog. Vendar le v prvih letih tranzicije, dolgoročno pa so zadržali ekonomski in socialni položaj tudi v novi državi.
Keywords: Croatia; economic elites; ekonomske elite; Hrvaška; interwar period; Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes; Kraljevina SHS; medvojno obdobje; Slovenia; Slovenija; transition; tranzicija