Narativne strategije v pridigah Matije Vertovca - Bošnjak, Blanka (Jezik in slovstvo, 2016)
Matija Vertovec (1784-1851) je bil rojen na Vipavskem; kot duhovnik se je ukvarjal še z zgodovino, zemljepisom, kemijo, fiziko, astronomijo, prav tako s kmetijstvom, zlasti z vinogradništvom in kletarstvom; sodeloval je pri Bleweisovih Novicah od ustanovitve leta 1843. Bil je priljubljen pridigar: izbor svojih pridig in govorov je objavil v knjigi Shodni ogovori (1850); v njih so prisotne različne narativne strategije in strukture: retorično oblikovanje pripovednih zgledov, dramatičnost dogodkov, slikovitost opisa, imaginacija, medbesedilni postopki ipd.
Keywords: Vertovec, Matija, 1784-1851; "Shodni ogovori"; Slovene literature; slovenska književnost; pridige; narativne strategije; 19.st.