Roman "Peterburg" Andreja Belogo i poema Mednyj vsadnik" A. S. Puškina - Skaza, Aleksander (Slavistična revija, 2003)
Razprava izhaja iz dejstva, da je "peterburška povest" Bronasti jezdec A. S. Puškina doživela izjemno pozornost tako pri ruskem simbolizmu kot še posebej pri Andreju Belem, ki se je v romanu Peterburg odzval (ob upoštevanju tradicije N. V. Gogolja in F. M. Dostojevskega) z zaostreno groteskno obliko na nekatere temeljne dileme Puškinove stvaritve. Pozornost je posvečena predvsem tistim dilemam in z njimi povezanimi poetološkim vprašanjem, ki jih A. S. Puškin kot eden od utemeljiteljev tradicije "peterburškega teksta ruske literature" zastavlja s svojo stvaritvijo Bronasti jezdec romanu Peterburg Andreja Belega, najizrazitejši umetnini kriznega obdobja ruskega simbolizma, t. i. groteskno-karnevalskega simbolizma. V osprednju je problem krize avtorja, ki pri Puškinu izhaja iz ambivalentnega odnosa " pevca imperije in svobode" do literarnih junakov, pri Andreju Belem pa se zaostri v njegovem prehodu čez meje panestetizma mitopoetskega simbolizma k razdvojenosti med utopično mitopoetsko idejo o preroditeljski vlogi ustvarjalne Besede in zatonom Besede v kaosu "možganske igre".
Keywords: Belyj, Andrej, 1880-1934; Belyj, Andrej: Peterburg; literarne študije; novel; Puškin, Aleksandr Sergeevič, 1799-1837; Puškin, Aleksandr Sergeevič: Bronasti jezdec; roman; ruska književnost; Russian literature; vplivi