Ukrajinski in ruski jezik v Ukrajini po desetih letih neodvisnosti - Besters-Dilger, Juliane (Slavistična revija, 2001)
Čeprav so ob popisu prebivalstva l. 1989 Ukrajinci predstavljali 72,6 % prebivalstva Ukrajine, je le 64 % prebivalstva štelo ukrajinščino za materni jezik in le 43,9 % prebivalstva ji je dajalo prednost pri sporazumevanju pred prestižnejšo ruščino. Medtem je bila razglašena neodvisnost Ukrajine l. 1991, že l. 1989 je bil sprejet zakon o jezikih, l. 1996 pa ukrajinska ustava, kar vse je spodbujalo uporabo in utrjevalo pravni status in prestiž ukrajinskega jezika, vendar je po desetih letih moč zaznati le skromne uspehe pri ukrajinizaciji in to samo na področju radijskega in televizijskega oddajanja ter šolskega in predšolskega izobraževanja.
Keywords: 1989-; bilingvizem; jezikovna politika; Russian; ruščina; sociolinguistics; sociolingvistika; Ukraine; Ukrajina; ukrajinizacija; ukrajinščina