Lizosomske cisteinske proteinaze, njihovi endogeni zaviralci in rak - Strojan, Primož (Medicinski razgledi, 1999)
Izvleček. Lizosomske cisteinske proteinaze, imenovane tudi cisteinski katepsini, so ubikvitarni proteolitični encimi. Najpomembnejša skupina njihovih endogenih zaviralcev tvori naddružino cistatinov, ki jo sestavljajo tri družine: stefini, cistatini in kininogeni. Vpletenost cisteinskih katepsinov in cistatinov v proteolitične procese, ki vodijo v invazijo in zasevanje tumorskih celic, so potrdili rezultati številnih raziskav in vitro in in vivo. Na teh spoznanjih temelji predpostavka o njihovi možni vlogi kazalcev za napoved poteka bolezni in preživetja bolnikov z rakom. V prispevkuso opisane biokemične Iastnosti lizosomskih cisteinskih proteinaz in njihovih endogenih zaviralcev, njihova vloga v celici ter pri rasti in zasevanju malignih tumorjev. Podan je podroben pregled kliničnih raziskav, ki obravnavajo napovedni pomen teh novih bioloških kazalcev pri bolnikih z rakom.Rezultati so spodbudni, še posebej v primeru karcinoma dojke, vendar zaenkrat še ne dopuščajo njihove uporabe v vsakodnevni klinični praksi skupaj z že uveljavljenimi napovednimi kazalci.
Keywords: Neoplasms; novotvorbe; tumor; Prognosis; cisteinske proteinaze; biokemija; Cysteine proteinases; lizosomi; Cysteine proteinase inhibitors; Lysosomes; rak (medicina); prognoza; Breast neoplasms; Lung neoplasms; Head and neck neoplasms