Izboljšan algoritem za simulacijo turbine avtomobilskega turbopolnilnika - Katrašnik, Tomaž (Strojniški vestnik, 2006)
Predstavljen je inovativni algoritem za simulacijo delovanja turbine turbopolnilnika z metodo karakteristik, ki omogoča simulacijo spremenljivega izstopnega oz. vstopnega tlaka na robnem elementu in spremenljivih fizikalnih lastnosti plina. Teorija metode karakteristik sloni na predpostavki idealnega plina z nespremenljivimi fizikalnimi lastnostmi - lastnosti plina se ne spreminjajo s temperaturo in koncentracijo. Zato so, za doseganje natančnejših in resničnejših rezultatov, izpeljane izpopolnjene enačbe za popis robnega elementa, ki upostevajo spremenljive fizikalne lastnosti plina in omogočajo opazovanje sestave plinov. Izpopolnjene enačbe in inovativen algoritem upravljanja z njimi zagotavljajo mnogo boljšo ohranitev mase pri toku plina skozi robni element ob le nekoliko večji časovni zahtevnosti.
Keywords: polnilniki turbinski; pogoji robni; metode karakteristik; lastnosti plina; lastnosti fizikalne; turbopolnilniki; turbine; karakteristike; algoritmi