Caring for the elderly and working with the aging population - Berdajs, Andrej (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Starejši prejemajo pomoč in nego na formalne in neformalne načine. V institucionalni oskrbi je okrog 4 % starejših od 65 let. Večino pomoči potrebnih oskrbujejo svojci v okviru družin in drugi neformalni oskrbovalci. Treba bo urediti finančno in strokovno pomoč neformalnim oskrbovalcem ter oskrbo starejših usmerjati ne le v medicinsko, ampak tudi v socialno komponento. Socialna komponenta oskrbe ranljivejšim starejšim pomaga prebroditi krizo ob izločitvi iz njihovega okolja in redukciji njihove socialne mreže ter družinskih stikov. Tu nastopi socialnopedagoško delo s starostniki, tako v institucijah kot v neformalnih oblikah oskrbe za ohranjanje njihovih kognitivnih sposobnosti in preprečevanje osamljenosti.
Keywords: formal and informal care for the elderly; formalna in neformalna oskrba starejših; growth of the number of the old people; rast števila starejših; social pedagogical work with the elderly; socialnopedagoško delo s starejšimi