Interakcije med zdravili za starostnike-teoretičen in praktičen vidik - Tršinar, Mihaela (Farmacevtski vestnik, 2005)
S staranjem se pogostost obolevnosti ljudi bistveno poveoeuje, zato starostniki jemljejo nesorazmerno več zdravil kot ostala populacija. Politerapija, farmakokinetske in farmakodinamske spremembe so verjetno med glavnimi vzroki za pogost pojav klinično pomebnih interakcij med zdravili pri starostnikih. Farmakokinetske interakcije med zdravili pri starostnikih potekajo na vseh nivojih, vendar večina klinično pomembnih farmakokinetskih interakcij nastane na nivoju metabolizma in eliminacije zdravil, saj sta oba procesa pri starostnikih pomembno upočasnjena. Poleg farmakokinetskih interakcij so pri starostnikih pomembne tudi farmakodinamske interakcije med zdravili, ki nastanejo takrat, ko imajo sočasno uporabljena zdravila sinergistično oz. antagonistično farmakološko delovanje. Najpogostejše in najnevarnejše poročane interakcije med zdravili pri starostnikih zajemajo kombinacije varfarina z nesteroidnimi protivnetnimi učinkovinami, sulfonamidi, makrolidnimi antibiotiki, kinoloni ali fenitoinom, kombinacije zaviralcev angiotenzinske konvertaze z nadomestki kalija ali spironolaktonom, kombinacije digoksina z amiodaronom ali verapamilom ter kombinacije teofilina in kinolonov. Farmacevtska intervencija predstavlja pomemben doprinos k izboljšanju terapije starostnikov. Za rešitev problemov povezanih s terapijo je ključnega pomena sodelovanje med zdravnikom in farmacevtom.
Keywords: interakcije; jemanje zdravil; starostniki