Characteristics and importance of protected karst springs in the southern mountainous region of Albania - Jashiku, Ermira (Acta carsologica, 2025)
Kraški pojavi v Albaniji pokrivajo 6.750 kilometrov2 ali 24 % ozemlja države. V državi je 110 kraških izvirov z iztoki, večjimi od 100 litrov na sekundo. Med njimi izstopa izvir Bistrica, ki je največji izvir, njegov povprečni iztok pa je 18,4 metra3 na sekundo. Ta študija se osredotoča na južno gorsko območje Albanije, ki je znano po pomembnih kraških vodnih virih. Na tem območju je 12 kraških izvirov zavarovanih zaradi njihove bistvene naravne, znanstvene, izobraževalne, estetske in gospodarske vrednosti. Cilj te raziskave je izvesti geoinformacijsko analizo in oceno teh zavarovanih kraških virov. V ta namen smo zbrali obsežno literaturo o zavarovanih izvirih in razpoložljive podatke o zavarovanih izvirih na proučevanem območju, te smo analizirali s programom ArcGIS 10.1 in tako pridobili geografske informacije o teh virih. Te geografske informacije vključujejo širok nabor geografskih in geološko-hidrogeoloških podatkov. Naš cilj je izboljšati razumevanje in promocijo zavarovanih kraških virov na južnem gorskem območju Albanije.
Keywords: Albania; Albanija; geografske informacije; geoinformation; geološki spomenik; geomonument; karst springs; kraški izviri