Testing of mechanisms of action of rituximab and clinical results in high-risk patients with aggressive CD20+ lymphoma - Jezeršek Novaković, Barbara (Radiology and oncology (Ljubljana), 2007)
Izhodišča. Rituksimab se je izkazal kot učinkovito zdravilo pri zdravljenju bolnikov z indolentnimi in agresivnimi CD20 pozitivnimi B celičnimi limfomi, vendar natančnih mehanizmov njegovega delovanja in vivo še ne poznamo v celoti. To raziskavo smo zato usmerili v potrjevanje domnevnih glavnih mehanizmov delovanja rituksimaba in hkrati želeli oceniti učinkovitost prvega zdravljenja visoko rizičnih bolnikov z agresivnimi CD20 limfomi s kemoimunoterapijo. Bolniki, materiali in metode. Delovanje rituksimaba smo preučevali in vitro na Raji in SUDHL-4 celicah s testom pomnoževanja celic in s pretočno citometrijo. V kliničnem delu raziskave smo 20 visoko rizičnih bolnikov z agresivnimi CD20 limfomi zdravili s kemoimunoterapijo R-CHOP. Rezultati. V in vitro pogojih smo ugotavljali le s komplementom posredovano citotoksično delovanje rituksimaba. Pri tem pa nismo dokazali niti direktnega apoptotičnega delovanja niti s protitelesi posredovane celične citotoksičnostiverjetno zaradi prenizke koncentracije rituksimaba oziroma neustreznega razmerja med citotoksičnimi limfociti in tumorskimi celicami. Klinični rezultati zdravljenja z R-CHOP so bili odlični, saj smo popolno remisijo ob koncu primarnega zdravljenja dosegli pri 90% visoko rizičnih bolnikov. Poleg tega se pri 80% bolnikov bolezen v medianem času opazovanja 18,5 mesecev ni ponovila. Zaključki. Glede na naša opažanja je s komplementom posredovana citotoksičnost pomemben mehanizem delovanja rituksimaba in vitro. Za direktno sprožitev apoptoze so potrebne višje koncentracije rituksimaba od 20 `g/ml, medtem ko je za učinkovito od protiteles odvisno celično citotoksičnost potrebno razmerje med citotoksičnimi limfociti in tumorskimi celicami, ki je večje od 1:1. Pri bolnikih z visoko rizičnimi agresivnimi CD20limfomi dodatek rituksimaba k CHOP kemoterapiji pomembno izboljša učinek zdravljenja.
Keywords: Antibodies, Monoclonal; antigeni; Antigeni, CD20; Antigens, Cd20; Apoptosis; Apoptoza; biokemija; Brez bolezni, preživetje; Celica, preživetje; Cell Survival; Disease-Free Survival; Drug Effects; Drug Therapy; Flow Cytometry; limfom; Limfom B-celični; Lymphoma, B-Cell; Monociti; Monocytes; onkologija; Pretočna citometrija; Protitelesa monoklonska; therapy; zdravljenje