Uporaba robotske naprave Lokomat pri ponovnem učenju hoje pri pacientih z okvaro hrbtenjače - Obreza, Pavla (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Robotizirana vadba hoje je lahko alternativni pristop k vadbi hoje na tekočem traku, pri kateri fizioterapevt pacientu pomaga pri izvedbi koraka. S pregledom razpoložljive literature smo želeli ugotoviti, katere spremenljivke so raziskovalci preučevali pri vadbi hoje s sistemom Lokomat pri ljudeh z nepopolno okvaro hrbtenjače in s katerimi merilnimi protokoli so jih ocenjevali. Pregledali smo članke, zbrane iz podatkovnih zbirk Medline, Cochrane in Pedro. Opravljene študije po eni strani raziskujejo učinke vadbe hoje s pomočjo naprave Lokomat, po drugi pa primerjajo učenje hoje na napravi Lokomat z drugimi postopki. Učinke vadbe hoje so v različnih prispevkih merili z vrsto različnih merilnih protokolov. Rezultati študij so pokazali, da se po taki vodeni vadbi pri posamezniku zniža srčni utrip, poveča se poraba kisika in zniža frekvenca dihanja. Vadba je pacientom omogočila izboljšanje mišične koordinacije in prispevala k plastičnosti živčevja na ravni hrbtenjače in v višjih centrih živčevja. Ni dokazov, da bi vadba z robotsko napravo Lokomat vplivala na boljši izid rehabilitacije v primerjavi z drugimi metodami učenja hoje.
Keywords: hoja; poškodbe hrbtenjače; Robotics; robotika; Spinal cord injuries; Walking