Reforme in slovenska knjiga ali knjiga kot reforma? - Grilc, Uroš (Knjižnica, 2006)
Prispevek na podlagi podatkov o evropskih založniških trgih oriše stanje v slovenskem založništvu z vidika knjižne produkcije, izposoje knjig in stopnje razvitosti bralne kulture. Od tod poda shematično sliko učinkovanja predlaganih gospodarskih in socialnih reform na področju založništva v Sloveniji ter izpostavlja dve kritični točki tega vpliva, stopnjo zaposlenosti v panogi in potrošnjo za knjige. Na tej podlagi utemeljuje povezavo med razvojem družbe in knjigo kot nepogrešljivo predpostavko tega razvoja, pri čemer se osredotoča na opredelitev razmerij med javnim interesom na področju knjige in branja ter knjigo kot tržnim blagom, ki ga udejanjajo številne evropske države, in ki ga vse bolj povzema Evropska unija. Ugotavlja, da knjiga danes v razmerju do medijev, ki veljajo knjigi za konkurenta, ne le ohranja, temveč celo povečuje vlogo temeljnega medija znanja, ustvarjalnosti in informacij.
Keywords: bibliotekarstvo; library science; javni interes; založništvo; kulturna politika; Slovenia; Slovenija; European Union; Evropska unija