Pomembnost porfirinov v laboratorijski diagnostiki - Krnjak, Ljuba (Farmacevtski vestnik, 2005)
Porfirini so ciklični tetrapiroli, derivati osnovnega tetrapirol porfina. So vmesni presnovni produkti v biosintezi hema. Sintentizirajo se v vseh celicah sesalcev. Pri zdravem človeku se v manjših količinah izločajo iz organizma z blatom in urinom. Poznamo tri glavne vrste porfirinov: uroporfirin, koproporfirin in protoporfirin. Bolezni, ki se pojavljajo v zvezi z njimi, so dedne ali pridobljene motnje v biosintezi hema. Za boljše razumevanje jih razdelimo v eritropoetične ali hepatične oblike, glede na primarni položaj pomanjkanja encima. Za klinični dokaz hepatičnih porfirij so ponavadi pomembni sekundarni dejavniki kot: zdravila, hormoni, prehrana, alkohol, določene halogenske hidrokarbonske mešanice in poškodbe jeter. Pri akutnih hepatičnih porfirijah je nujno takojšnje diagnosticiranje in zdravljenje.
Keywords: laboratorijska diagnostika; porfirija; porfirini