Maribor v 13. stoletju - Ravnikar, Tone (Studia Historica Slovenica, 2023)
Avtor se v tretjem delu razprave o zgodovini mesta Maribor v prvem stoletju obstoja osredotoča na meščane. V prvem delu se posveti pojavljanju meščanov v listinskem gradivu nato pa se osredotoči na nastanek in delovanje upravnih službi v mestu ter v zvezi s tem na pojavljanje elitnega dela meščanstva. V zadnjem delu razprave pa obravnava še obrtnike in trgovce, ki jih je mogoče prepoznati iz ohranjenega gradiva.
Keywords: 13. st.; 13th cent.; administration; citizenry; city; history of Maribor; Maribor; mesto; meščani; srednji vek; uprava; zgodovina