Bodo od evropskega socialnega dialoga ostali samo še nezavezujoči dogovori? - Franca, Valentina (Delavci in delodajalci, 2017)
V prispevku je na podlagi razvoja evropskega socialnega dialoga ter aktualnega dogajanja predstavljena problematika implementacije dogovorov, doseženih med evropskimi socialnimi partnerji, v zakonodaje držav članic Evropske unije. Zaradi raznovrstnosti dogovorov, neenotne prakse, različne moči nacionalnih socialnih partnerjev ter šibke vloge Evropske komisije prihaja do neenakega položaja delavcev. Za ohranitev ter krepitev socialnega dialoga na evropski ravni se je ravno tako treba upreti težnji, da bi bili izidi socialnega dialoga nezavezujoči ter vse manj socialni.
Keywords: delodajalci; Evropska unija; mednarodni sporazumi; sindikati; socialni dialog; socialno partnerstvo