Uravnoteževanje (sodne) oblasti - Štajnpihler Božič, Tilen (Teorija in praksa, 2024)
V strokovnem, političnem in širšem javnem diskurzu pri nas se neuravnotežena spolna sestava na sodiščih v zadnjem desetletju sporadično vzpostavlja kot problem. Opozorila na račun naraščajočega števila sodnic v primerjavi s številom sodnikov, pogosto označena kot feminizacija sodstva, prihajajo v valovih in oscilirajo glede teže in dometa, ki ga imajo v strokovni in laični javnosti. V članku so strnjeno obravnavani ključni teoretični argumenti, povezani zlasti z vrednoto raznolikosti oz. diverzitete, na podlagi katerih je mogoče osnovati argumentirano in na dejstvih osnovano razpravo o potrebi po spolni uravnoteženosti v tem kontekstu. Z apliciranjem teh argumentov na stanje na terenu, kot se je v zadnjih desetletjih oblikovalo pri nas, želi članek med drugim pokazati, kaj o ključnih parametrih, ki uokvirjajo te družbene in pravne procese v Sloveniji, zares vemo, ter na katerih mestih gre bolj za ugibanje in bi bilo na mestu več previdnosti pri pozivih k sprejemanju raznovrstnih ukrepov za spremembo obstoječega stanja.
Keywords: courts; diversity; enakost spolov; feminisation; feminizacija; gender balance; gender equality; judiciary; legitimacy; legitimnost; raznolikost; sodišča; sodstvo; uravnotežena zastopanost spolov