Vrednotenje modelov univerzitetnih knjižnic v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji - Sapač, Irena (Knjižnica, 2005)
Prispevek obravnava vrednotenje modelov univerzitetnih knjižnic v Avstriji, Nemčiji in Sloveniji. Vrednotenje pomeni ocenitev vrednosti določene dejavnosti, v navedenem prispevku je to knjižnična dejavnost. Avtorica poskuša s kvalitativnimi in kvantitativnimi metodami vrednotiti modele univerzitetnih knjižnic. Pri tem jo v raziskavi zanima univerzitetna knjižnica v knjižničnem sistemu države, pravni in finančni okvir, zgodovinski razvoj, organizacijska struktura, kadri, celotna knjižnična zaloga, letni prirast, uporabniki, uvajanje informacijske tehnologije, vizija uvajanja organizacijskih in tehnoloških novosti. Ugotoviti poskuša, kako določena knjižnica zadovoljuje potrebe uporabnikov ter definirati prednosti in slabosti v delovanju knjižnice. Avtorica ugotavlja, da ne obstaja optimalni model, ki bi bil idealen v vseh evropskih državah, ampak le optimalni modeli znotraj posameznih držav ali regij.
Keywords: univerzitetne knjižnice; organizacijski modeli; organizacija poslovanja; Austria; Avstrija; Germany; Nemčija; Slovenia; Slovenija