Primerjava trigeneracijskih sistemov - Žiher, Dejan (Strojniški vestnik, 2004)
Pri kogeneraciji (sočasni proizvodnji električne energije in toplote) je osnovna težava pokrivanje časovno neusklajenih potreb po različnih vrstah energije. Največje potrebe po toploti se pojavljajo v zimskem obdobju, najmanjse pa poleti. Za hlajenje velja nasprotno, medtem ko je poraba električne energije večja pozimi in manjša poleti. Kombinirani energetski postroj, ki ga z drugo besedo lahko imenujemo tudi trigeneracija, omogoča sočasno proizvodnjo električne energije, toplote in hladu. V primerjavi z ločenim načinom proizvodnje nastetih vrst energij se v večini primerov porabi manj primarne energije, tako da so tudi z ekološkega (nizka emisija CO2) in gospodarskega vidika takšni postroji primernejši. V prispevku je opravljen pregled tehničnih moznosti trigeneracije ter izkoristkov tovrstnih sistemov.
Keywords: kogeneracija; hlajenje; trigeneracija; izkoristek sistemov; energetski stroji; električna energija; toplota; izkoristek