Proposal for an experimental-numerical method for friction description in sheet metal forming - Trzepieciński, Tomasz (Strojniški vestnik, 2015)
Preoblikovanje delov kompleksnih oblik, kot se pojavljajo npr. pri elementih avtomobilske karoserije, zahteva uporabo orodij z različnimi polmeri in zaokrožitvami robov. Uporaba cilindričnega preizkušanca za modeliranje trenja na zaokroženi površini orodja ne odraža v popolnosti tornih pogojev na robu orodja. Članek zato podaja predlog eksperimentalno-numerične metode za določanje trenja na zaokroženem profilu roba prebijala.
Keywords: finite element method; koeficient trenja; metoda končnih elementov; preizkus BUT; preoblikovanje pločevine; trenje; upogibanje pod napetostjo