O sodobnem pomenu grške paideia za pojem uravnotežene vzgoje - Kalan, Valentin (Keria (Ljubljana), 2009)
Sodobni izobraževalni sistemi so v nenehnem procesu preurejanja, kar zahteva pozoren premislek osnov in zgradbe vzgoje in izobraževanja. Kaj je vzgoja in izobrazba, ni mogoče pojasniti z definicijami, temveč samo v zgodovinski osmislitvi. Ta članek je prispevek k osvetlitvi sedanjega stanja izobraževanjaob navezavi na antično grško tradicijo. Izmed antičnih avtorjev je dana prednost Aristotelu, ker je njegova teorija vzgoje manj poznana, izmedsodobnih filozofov pa so predstavljeni Nietzsche, Camus in Hannah Arendt. Članek ima zato naslednjo členitev: 1. Fenomenološki pristop k Aristotelovi pedagogiki, 2. Nietzschejeve ideje o izobraževanju, 3. Albert Camus in njegova kritika evropskega nihilizma ob navezavi na grško antiko in 4. Hannah Arendt - izobraževanje kot priprava za nalogo obnavljanja našega skupnega sveta.
Keywords: Arendt, Hannah; Aristoteles; Camus, Albert; fenomenologija; grška filozofija; Nietzsche, Friedrich; nihilizem; svet; vzgoja