Cylindrical wormgearings with progressively curved shape of teeth flanks - Hlebanja, Gorazd (Strojniški vestnik, 2009)
Članek obravnava polžasto zobniško dvojico, pri kateri imajo boki zob polžnikakonveksno, boki zob polža pa konkavno obliko. Oblika pripadajočih zob je definirana z matematično funkcijo (enačbo), po kateri dobijo profili bokovzob progresivno naraščajočo ukrivljenost. S to funkcijo je v aksialni ravnini določen osnovni profil in s tem oblika zoba polža, s katerim je določen tudi profil zoba polžnika in kontaktna površina bokov zob. Poleg tega so s to enačbo določene tudi oblike rezalnih robov orodij (nožev) za izdelavo takih polžastih dvojic. Podrobno so opisane kinematske razmere v kontaktnih točkah in pokazane so kontaktne linije. Bistvo oblike zob predlagane polžaste zobniške dvojice je, da je vsa površina zobnih bokov udeležena pri prenašanju obremenitev od polža na polžnik in da je praviloma v vseh dotikališčih konkavno konveksna oblika dotika. Taka oblika zob poveča zmogljivost prenašanja moči, izboljšuje mazalne sposobnosti, zato so izgube moči manjše in obstojnost površin večja.
Keywords: prenos moči; zobniki; polžasti zodbniki