Tolmačenje v Evropski uniji - Maček, Amalija (Teorija in praksa, 2014)
Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani že vrsto let izobražuje konferenčne tolmače za institucije EU. Pri tem tesno sodeluje tako z generalnim sekretariatom za tolmačenje pri Evropskem parlamentu (GD INTE) kot tudi z generalnim sekretariatom za tolmačenje Evropske komisije in Sveta (GD SCIC). Obe instituciji Oddelku za prevajalstvo omogočata finančno in pedagoško pomoč. Oddelek pa se trudi v relativno kratkem času tolmače pripraviti na neposreden prehod v zahtevno prakso. V prispevku se bomo posvetili predvsem izzivom izobraževanje in tolmačenja za potrebe Sveta.
Keywords: European Union; Evropska unija; interpretation; interpreter training; izobraževanje tolmačev; pedagoška asistenca; prehod v prakso; SCIC; teaching assistance; tolmačenje; translation in practice