Družbenoekonomsko vrednotenje posledic prometnih nezgod na cestah v Sloveniji - Kristl, Marko (Zdravstveno varstvo, 2004)
Glavni cilj raziskave je bil zbrati in združiti podatke o prometnih nezgodah in njihovih posledicah, ki se zbirajo pri različnih institucijah in na tej osnovi izvesti izračune družbenoekonomskih stroškov mrtvih, hudo in lahko poškodovanih udeležencev ter materialne škode. Poleg izračuna je bila izvedenatudi anketa o subjektivnem vrednotenju stroškov prometnih nezgod, izdelan pa je bil še model informacijskega sistema za zajemanje podatkov o prometnih nezgodah, ki naj bi prispeval k integraciji in izboljšanju pridobivanja podatkov o prometnih nezgodah. Pri izvedbi posameznih izračunov družbenoekonomskih stroškov so bile upoštevane tri različne skupine metod vrednotenja: metoda stroškov obnovitve oziroma vzpostavitve, metoda izgube človeškega kapitala in metoda pripravljenosti plačati. Z zadnjo metodo smo primerjali ekonomski izračun stroškov na umrlega udeleženca prometne nezgode in z anketo ugotovljeno oceno škode, ki za družbo nastane zaradi prezgodnje smrti posameznika.
Keywords: ceste; posledice; prometne nezgode; stroški; vrednotenje