Crack fault detection for a gearbox using discrete wavelet transform and an adaptive resonance theory neural network - Li, Zhuang (Strojniški vestnik, 2015)
Zgodnje zaznavanje napak na prenosnikih moči je pogoj za preprečitev usodnih okvar strojev, izgub v proizvodnji in telesnih poškodb. Proces prehoda prenosnika iz normalnega stanja v stanje napake poteka počasi. Zaradi omejitev, ki jih postavljata mehanska zgradba in delovno okolje, je težko meriti spremembe stanj pri oblikovanju razpoke zgolj na osnovi vizualne ocene značilnosti, izluščenih iz signala vibracij. Zato potekajo raziskave nove metode zaznavanja razpok, ki omogoča zgodnjo diagnostiko napak na prenosnikih. Signali vibracij iz prenosnikov so nestacionarni in nelinearni, diskretna valčna transformacija (DWT) pa je učinkovito orodje za obdelavo takšnih nestacionarnih in nelinearnih signalov. V praksi pri zaznavanju napak na prenosnikih manjkajo primerki znanih napak, ki bi jih bilo mogoče uporabiti za učenje nadzorovane nevronske mreže. Nevronska mreža z adaptivno resonančno teorijo (ART) je metoda prepoznavanja vzorcev brez znanih primerkov za učenje. Članek združuje transformacijo DWT in nevronsko mrežo ART za zaznavanje razpok na prenosniku.
Keywords: nevronska mreža; prenosniki moči; prepoznavanje vzorcev; relativna energija valčkov; teorija adaptivne resonance; zaznavanje napak