Correlation of clinical target volume and the margins to define planning target volume with beam arrangements for three-dimensional conformal radiation therapy delivery for prostate cancer - Şükrü Erkal, Haldun (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Primerjalna študija je bila opravljena na dveh bolnikih z rakom prostate različnih oblik in volumnov. Želeli smo ugotoviti razmerje med kliničnim tarčnim volumnom in varnostnim robom, ki določata planirni tarčni volumen (PTV) ter obliko polj pri tridimenzionalni konformni radioterapiji. Material in metode. Klinični tarčni volumen je vključeval prostato in seminalne vezikule. Varnostne robove dolžin 0,4 cm, 0,8 cm in 1,2 cm smo enakomerno dodali na klinični tarčni volumen in tako določili tri PTV. Pri vseh PTV smo simulirali tri dobro osnovana istoravninska (koplanarna) polja. Naredili smo histograme, ki so kazali razmerje med dozo in volumnom ter jih med seboj kvantitativno primerjali. Rezultati. Povprečna doza za PTV je bila vrazponu od 98,7 do 99,9%, s standardno deviacijo med 1,5 in 1,7%. Plan I je bil najboljši glede na povprečno dozo sevanja, ki ga je prejel rektum, medtem ko je bil Plan II najboljši glede na V95 za rektum (delež volumna, ki prejme dozo višjo od 95% doze določene v izocentru). Plan III je bil najboljši tako glede na povprečno dozo sevanja in V95 za mehur kot tudi glede na povprečno dozo sevanja in V50 za glavice kolkov. Zaključki. Primerjalna študija kaže, damoramo upoštevati razlike v oblikah in volumnih planirnih tarčnih volumnov. Takšen pristop nam omogoča individualno določevanje optimalnih polj potrebnih za tridimenzionalno konformno radioterapijo v primeru raka prostate.
Keywords: novotvorbe; prostata; Prostata, novotvorbe; prostate; Prostatic Neoplasms; radioterapija; Radioterapija, doziranje; Radiotherapy; Radiotherapy Dosage; rak (medicina); tumor