Sci-fi, cli-fi or speculative fiction - Gadpaille, Michelle (ELOPE (Ljubljana), 2018)
Žanrska opredelitev kratke zgodbe Margaret Atwood "Three Novels I Won't Write Soon" povzroča nemalo težav. Z združevanjem značilnosti znanstvene fantastike, spekulativne fikcije in postmoderne pesmi v prozi se Atwoodova v tej kratki zgodbi loteva tematike klimatskih sprememb in pripadajoče proze, toda brez zaključka. Analiza nenavadnih strukturnih in stilističnih značilnosti te zgodbe v smislu razjasnitve žanrske problematike pokaže, da Atwoodin diskurz nedoločnosti zrcali paralelni diskurz o klimatskih spremembah v znanstveni publicistiki.
Keywords: Atwood, Margaret; climate changes; klimatske spremembe; science fiction; slipstream; speculative fiction; spekulativna fikcija; znanstvena fantastika