Filonova premica - Razpet, Marko (Obzornik za matematiko in fiziko, 2023)
Filonova premica skozi izbrano točko v notranjosti danega kota seka njegova kraka tako, da je razdalja med presečiščema najmanjša. Geometrijska konstrukcija Filonove premice na splošno ni mogoča samo z neoznačenim ravnilom in šestilom. Problem vodi do kubične enačbe, katere edini pozitivni koren natančno določa Filonovo premico. Pojasnili bomo njene glavne lastnosti. Do Filonove premice pridemo tudi s presečiščem krožnice in hiperbole.
Keywords: Filonova premica; geometrija; geometry; Philon line