Drama Hodnik Matjaža Zupančiča kot odgovor na konstrukt resničnosti današnjega sveta - Strnad, Irena (Slavistična revija, 2007)
Razprava najprej opredeli pojav resničnostnega žanra televizije, s poudarkom na širših družbenih posledicah ter vplivih na njegov nastanek in razvoj, sprašuje se, kako se lahko literatura odziva na konkurenco novih medijev, ki želijo prevzeti njene strukture, teme in občinstva, nato pa se v kontekstu celotnega dramatikovega opusa spusti v analizo z Grumovo nagrado nagrajene drame Hodnik, ki se na privlačen, sodoben in kritičen način loteva aktualne problematike pojava resničnostne televizije. Slednja je namreč s svoj družbeno kompleksnostjo in paradoksnim obstojem hvaležna tema za vsakršne analize, tudi literarne.
Keywords: media theory; reality television; resničnostna televizija; Slovene literature; Slovenian drama; slovenska dramatika; slovenska književnost; teorija medijev; Zupančič, Matjaž, 1959-; Zupančič, Matjaž: Hodnik