Maistrov rod in razširjena družina - Bele, Martin (Studia Historica Slovenica, 2025)
Prispevek obravnava razširjeno družinsko drevo slovenskega generala in pesnika Rudolfa Maistra. Ob pregledu do sedaj že obstoječe literature na temo Maistrove ožje družine (in drugih družinskih povezav) skuša avtor izčrpno izpopolniti do danes še obstoječe vrzeli, najti nove podatke ter popraviti tu in tam še vedno ponavljane ostale napake. Besedilo je avtor razdelil po poglavjih, in sicer glede na generacije v družini ter kraje njihovega bivanja. Raziskava temelji na znanstveni literaturi ter predvsem na podatkih iz več deset matičnih knjig s področja današnjih graško-sekovske škofije, mariborske nadškofije, ljubljanske nadškofije ter koprske škofije. Raziskavo slednjič dopolnjuje še dodelana genealoška preglednica. Večina vseh uporabljenih virov je danes digitalizirana, manjši del se nahaja v Nadškofijskem arhivu Maribor, Škofijskem arhivu Koper ter na župnijskem uradu v Ilirski Bistrici.
Keywords: družinsko drevo; genealoške preglednice; Maister, Rudolf