Formation of territorial community as a subject of local development - Blazhivska, Mariana (Central European Public Administration Review, 2020)
Prispevek proučuje bistvo decentralizacije in njenega vpliva na oblikovanje teritorialnih skupnosti. Predstavljeni so znanstveni pogledi na bistvo pojma 'teritorialna skupnost' in navedene njegove značilnosti. Prepoznani so dejavniki, ki vplivajo na regionalni razvoj teritorialne skupnosti kot subjekta gospodarskih odnosov v regiji. Prispevek analizira zakonodajno ureditev procesa oblikovanja in razvoja teritorialnih skupnosti ter opozarja na pomanjkljivosti trenutnega stanja. Na kratko analizira tudi stopnjo decentralizacije v obdobju 2018-2020 in podaja metodologijo za ocenjevanje sposobnosti preživetja teritorialnih skupnosti. Metodologija oblikovanja naprednih teritorialnih skupnosti je opredeljena v ukrajinski zakonodaji iz leta 2015 in odobrena z resolucijo z dne 8. aprila št. 214 z naslovom Metodologija oblikovanja naprednih teritorialnih skupnosti. Izračunani kazalniki so podani na primeru združene teritorialne skupnosti Stepanivska, pri čemer so ocenjene tudi njene možnosti razvoja. Prispevek vsebuje tudi priporočila za izboljšanje pogojev oblikovanja in razvoja teritorialnih skupnosti v pogojih decentralizacije v Ukrajini. Empirična metodologija, uporabljena v študiji, se je v praksi izkazala za usklajeno in uporabno pri oblikovanju teritorialne skupnosti kot subjekta lokalnega razvoja.
Keywords: administrative-territorial unit; decentralizacija; decentralization; local self-government; lokalna samouprava; teritorialne skupnosti; territorial community; Ukraine; Ukrajina; upravno-teritorialna enota