Avtomobilizacija srednjeevropskih držav in usmeritve - Lešinský, Ján (Strojniški vestnik, 1999)
Avtomobilska industrija je letos dopolnila prvo stoletje. Do leta 2010 bo lahko število cestnih motornih vozil (CMV) naraslo za 50 odstotkov in poraba goriva za 45 odstotkov. V srednji in vzhodni Evropi se pričakuje precejšen razvoj avtomobilizma; do leta 2000 bo narasla proizvodnja za 75 odstotkov in do leta 2005 za 125 odstotkov (kar pomeni povečanje svetovnega deleža s 5 na 10 odstotkov). Države s tega področja bodo dosegle večje deleže pri proizvodnji osnovnih materialov in sistemov ter pri proizvodnji in uporabi avtomobilov ter njihovi reciklaži.
Keywords: avtomobilizem; Central Europe; srednja Evropa; CEFTA; dobavitelji; cestni promet; avtomibilizem; avtomobili