Paleocene beds of the Liburnia Formation in Čebulovica (Slovenia, NW Adriatic-Dinaric platform) - Ogorelec, Bojan (Geologija, 2001)
V useku nove avtoceste in stare ceste med Postojno in Divačo so v 150 m debeliskladovnici razkriti paleocenski apnenci Liburnijske formacije. Značilnaje vertikalna menjava ne-morskih in morskih plasti z bioto haracej na eni in dasikladacej s foraminiferami na drugi strani. Plasti podplimskega in medplimskega značaja so bile odložene na plitvi "rampi", v priobalnih lagunah,pogosto tudi v brakičnih in zaslajenih okoljih. Registriranih je preko60 kratkotrajnih emerzijskih faz z značilnimi teksturami na kontaktnih ploskvah in z mikrokodiji.
Keywords: alge; apnenec; fosili; karbonatne kamnine; paleocen; paleontologija; paleontology; polži; sedimentacija; Slovenia; Slovenija; stratigrafija; stratigraphy; školjke