Evropsko pogodbeno pravo, škatle za orodje in modri gumbi - Možina, Damjan (Pravni letopis, 2008)
Evropsko pogodbeno pravo je v razburljivi razvojni fazi. Avtor v članki predstavlja pojem, ozadje njegovega nastajanja in osnovne poteze obstoječe zakonodaje na področju pogodbenega prava, ki večinoma ureja le posamezne vidike pogodbenih razmerij med podjetji in potrošniki. Acquis communautaire je nastal brez sistematičnega okvira, značilnega za večino nacionalnih pravnih redov. Ima številne pomanjkljivosti ter nedoslednosti. Komisija ga želi izboljšati z aktualnim projektom Skupnega referenčnega okvira (CFR), ki naj bi, kot kaže, pomenil nekakšen nezavezujoč priročnik - "škatlo za orodje", namenjeno predvsem evropskemu zakonodajalcu. Avtor predstavlja nastajanje, strukturo in vsebino CFR in njegovega nedavno objavljenega osnutka, t.i. DCFR, ter možnosti njegove uporabe, tudi kot podlago za morebiten opcijski instrument. Obravnava tudi najnovejši predlog direktive o pravicah potrošnikov, s katero želi Komisija doseči popolno harmonizacijo nekaterih vidikov potrošniških pogodb.
Keywords: European Union; Evropska unija; mednarodna trgovina; mednarodni trg; pogodbe; pogodbeno pravo; varstvo potrošnikov