Model za razvrščanje izdelkov kosovnega pohištva iz lesa glede na obremenjevanje okolja med procesom izdelave - Lipušček, Igor (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2003)
Pri procesu proizvodnje kosovnega pohištva iz lesa vpliva na obremenjevanje okolja veliko parametrov. V raziskavi smo definirali ključne parametre in oblikovali model za razvrščanje teh izdelkov glede na obremenjevanje okolja. Za oblikovanje modela je bila uporabljena metoda večkriterijskega odločanja. Funkcije koristnosti so bile izračunane z metodo analitičnega hierarhičnega procesa (AHP). Podatke smo zbrali na osnovi ekspertnih mnenj, ki so bila predhodno statistično obdelana. Oblikovani matematični model omogoča kritično primerjavo izdelkov z vidika obremenjevanja okolja in prikaze izrazitih prednosti oziroma slabosti določenega izdelka.
Keywords: lesna industrija; odločitveni modeli; onesnaževanje okolja; razvrščanje; večkriterijsko odločanje