Punishing the alien - Mihelj Plesničar, Mojca (Dve domovini, 2019)
Avtorja se uvodoma ukvarjata z vprašanjem "tujosti", ki se pojavlja v več intenzitetah: državljanstvo posameznika je le eden od dejavnikov, ki vplivajo na njegovo družbeno sprejemanje ali zavračanje. Po pregledu stanja v evropskih zaporih avtorja v osrednjem delu analizirata položaj tujcev v slovenskem kazenskopravnem sistemu, kjer je mogoče zaznati zaostrovanje pri obravnavi tujcev - več obsodb in več tujcev v zaporih v zadnjih letih. Temu nasprotne rezultate pa pokaže podrobnejši pregled kaznivega dejanja umora (in uboja), v katerem avtorja ugotavljata, da je kaznovanje tujcev celo manj punitivno kot kaznovanje domačih državljanov in za to ponudita nekaj morebitnih razlag.
Keywords: court; criminal justice; foreigners; kazenskopravni sistem; kaznovanje; prison; sentencing; Slovenia; Slovenija; sodišče; tujci; zapor