Staging the ethical in the state of emergency in J. M. Coetzee's Waiting for the barbarians - Bradić, Stevan (Primerjalna književnost, 2017)
V članku analiziram roman V pričakovanju barbarov (1980) J. M. Coetzeeja in pri tem poskušam prikazati, kako avtor uprizarja nezadostnost etičnega odziva tako, da ga umesti na družbeni oder, ki določa njegov domet in učinek. V nadaljevanju ta oder razlagam s kategorijami koncepta izrednega stanja, kakor ga je razvil Giorgio Agamben, ki zaobjema vse dogodke v romanu in opredeljuje razmerja med glavnimi liki, torej med Uradnikom (pripovedovalec in protagonist), "barbarskim dekletom" in polkovnikom Jollom. Posebno pozornost posvečam epizodama: najprej predstavim, kako je Uradnikovo domnevno humano obravnavanje "barbarske deklice" dejansko le humanizacija imperialne dominacije, nato pa analiziram prizor množičnega mučenja "barbarov", ki ga vodi polkovnik Joll, v katerem je Uradnikov odziv prikazan kot neumesten in nezadosten. V sklepnem delu se vrnem k Badioujevemu razumevanju etike in prikažem, da tako Uradnik kot tudi polkovnik Joll delujeta znotraj meja imperialne logike. Uradnikovi etični odzivi ostajajo neučinkoviti, ker ne postavljajo pod vprašaj temeljev, torej domnevnega univerzalnega zakona, iz katerega izhajajo, in zato nikoli ne dosežejo objektivne ravni dejanj. V tem smislu Coetzeejev roman kot forma izpolnjuje, kar je v njem na ravni vsebine prikazano kot manjkajoče - nas bralce prisili, da najdemo stališče zunaj logike literarnih likov, sooča nas z nezadostnostjo etike, ki se ne povezuje s politiko.
Keywords: Coetzee, J. M., 1940--; literature and ethics; South African literature; "V pričakovanju barbarov"; Agamben, Giorgio: Homo sacer; literatura in etika; južnoafriška književnost; Agamben, Giorgio; izjemno stanje