Modelling and control of a fixed calliper-based electronic wedge brake - Ahmad, Fauzi (Strojniški vestnik, 2017)
Članek predstavlja novo zasnovo elektronske bobnaste zavore z razpiralom (EWB) v izvedbi s fiksnim sedlom (FIXEWB). Podaja tudi matematično izpeljavo modela dinamičnega vedenja zavore FIXEWB in upravljanje sistema s sledenjem momenta. Motivacija za raziskave in razvoj zavore FIXEWB so bile težave pri obstoječih zasnovah EWB v smislu resnih omejitev pri snovanju, modeliranju in upravljanju zavor. Zavorni sistem EWB uporablja plavajoče sedlo, nerazrešen pa ostaja tudi problem zatikanja razpirala na stiku. Številne študije na tem področju so pripeljale do določenih izboljšav, mnoge med njimi pa so bile namenjene optimizaciji profilnega kota razpirala.
Keywords: elektronske bobnaste zavore; metoda ocenjevanja fizikalnih parametrov; modeliranje; optimizacija kota razpirala; tehnika identifikacije sistema; validacija