The adaptation and implementation of guidelines for responsible media reporting on suicide in Slovenia - Roškar, Saška (Zdravstveno varstvo, 2017)
Uvod: Obstoječa literatura ponuja vrsto dokazov o povezavi med medijskim poročanjem in samomorilnim vedenjem, bodisi v smislu preventivnega ali negativnega učinka. Zaradi tega je delo z medijskimi strokovnjaki na področju preprečevanja samomora zelo pomembno. Do nedavnega je bilo sodelovanje na tem področju v Sloveniji pomanjkljivo. Namen pričujočega prispevka je dvojen: prvič predstaviti postopek priredbe in implementacije intervencijskega programa za odgovorno novinarsko poročanje o samomoru, ter drugič, evalvirati učinkovitost intervencijskega programa na poročanje o samomoru. Metode: Uporabili smo pred-po raziskovalni načrt. Pridobili smo članke iz tiskanih medijev iz dveh 12-mesečnih obdobij: obdobje pred intervencijo in obdobje po intervenciji. Vmes je potekalo obdobje implementacije intervencijskega programa. Za vsak članek smo ocenili, ali je v skladu s strokovnimi smernicami za odgovorno novinarsko poročanje ali ne. Rezultati: Primerjava člankov iz obdobja pred intervencijo in po intervenciji je pokazala nekatere statistično značilne razlike. Poročanje o samomoru je bilo v obdobju po intervenciji manj senzacionalistično, manj je bilo poročanja o konkretnih primerih samomora in več o primerih stisk, ki so se razrešile na konstruktivne načine. Prišlo je do pozitivne spremembe v naslovih prispevkov, prav tako pa je več prispevkov navajalo vire pomoči. Zaključki: Ugotovitve študije so vzpodbudne, vendar je potrebno kontinuitrano delo z mediji, če želimo doseči trajnostne rezultate.
Keywords: media guidelines; media reporting; medijske smernice; novinarsko poročanje; prevention; preventiva; samomori; Slovenia; Slovenija; strokovne smernice; suicide