Knjižnice za djecu u suvremenoj Europi - Stričević, Ivanka (Knjižnica, 2009)
Delo mladinskih knjižnic v sodobni multikulturni informacijski družbi temelji na načelih zagotavljanja dostopa do informacij, pismenosti, učenja in kulture za vse. Ena izmed njihovih ključnih nalog je zadovoljiti pravice in potrebe otrok v kompleksnem družbenem kontekstu, ki ga opredeljuje potreba po medkulturnem razumevanju in dialogu. Koncept medkulturnosti ne postavlja v ospredje katere izmed kultur, manjšinjske ali večinjske, temveč njuno sobivanje, razumevanje in izmenjavo. Mladinska knjižnica mora odražati, če hoče zadovoljiti raznovrstne potrebe otrok ne glede na njihovo versko, nacionalno, jezikovno ali kulturno pripadnost, raznolikost skupnosti v kateri deluje. Biti mora vsem odprta in dostopna. Prispevek obravnava načine, na katere lahko mladinske knjižnice, upoštevajoč multikulturnost kot bogastvo, razvijajo medkulturni dialog. Predstavlja konkretne primere storitev in aktivnosti, s pomočjo katerih se razvija kulturna občutljivost in pravice manjšinjskih kultur do sobivanja v skupnosti. Opisano je stanje v Republiki Hrvaški, ki kaže na potrebo po permanentnem razvoju knjižničnih storitev za vse kategorije prebivalstva, ki tvorijo multikulturno družbo in skupnost.
Keywords: mladinske knjižnice; multikulturnost; Croatia; Hrvaška